



סמכויותיו ומאפייניו של
ארגון העובדים
על החוקר
ד"ר דני ואזנה, חוקר, סופר ומרצה בתחום יחסי עבודה והעבודה המאורגנת. בעל תואר שלישי (PhD) במדעי המדינה, מרצה באוניברסיטת תל אביב, מומחה במדיניות ציבורית וביחסי עבודה, מרצה בחוג ללימודי עבודה באוניברסיטת תל אביב. ממיסדי התארגנות עובדי פלאפון, בעל ניסיון רב בניהול משא ומתן ורגולציה.

ד"ר דני ואזנה
ארגון העובדים הוא הלב הפועם של העבודה המאורגנת. מהם תפקידיו, סמכויותיו והמאפייניו המרכזיים וכיצד הוא משפיע על כלל השחקנים בזירה? במאמר זה נבחן את מקומו של ארגון העובדים בתוך המבנה של עולם העבודה המאורגנת, נבין את קשרי הגומלין בינו ובין יתר השחקנים בזירה, את דרכי פעולתו לקידום האינטרסים ומעמדם של העובדים, ואת השפעתו הרחבה על המדיניות הכלכלית והחברתית ליצירת שינוי חברתי משמעותי. סקירה מקיפה מאת ד"ר דני ואזנה.
ארגון עובדים הוא הישות היחידה המוסמכת והאחראית על ייצוג העובדים והאינטרסים שלהם מול המעסיקים והמדינה, במטרה לשפר את תנאי העסקתם, לעמוד על זכויותיהם ולהבטיח את ביטחונם התעסוקה והסוציאלי. הארגון משמש קול עבור העובדים ופועל למענם מול הגופים השונים בדרכים שונות, בין היתר באמצעות קיום משא ומתן על תנאי העסקתם, חתימה על הסכמים קיבוציים, ייצוג משפטי במקרים של סכסוכי עבודה, והגנה על זכויות בסיסיות, כגון פנסיה, ביטוחי בריאות ותנאי רווחה.
כאן המקום להדגיש כי העובדים עצמם אינם מוסמכים על פי חוק לייצג את עצמם באמצעות ועד פנימי נבחר מטעמם, אלא באמצעות ארגון עובדים יציג ומוכר בלבד. ניסיונות רבים שנעשו בשנים האחרונות מצד מעסיקים לנצל את חוסר הבהירות בחוק המעורפל והצר המתייחס לכך ולסכל התארגנויות ראשוניות באמצעות הקמת ועד פנימי כשלו והולידו שורה של פסקי דין שהבהירו מעל לכל ספק את מעמדו של הוועד הפנימי בייצוג עובדים.
סמכויותיו של ארגון העובדים
1. ייצג עובדים מול המעסיק
ארגון עובדים, כאמור, הינו הישות הבלעדית שבסמכותה לייצג עובדים אל מול המעסיק. כמובן שלא ניתן לצפות מארגון עובדים שמייצג מאות אלפי עובדים ממאות מקומות עבודה שונים, לפעול ולנהל באופן פרטני מול כל מעסיק את הפעילות השוטפת הנוגעת ליחסי העבודה במקומות העבודה, וכוללת טיפול פרטני בעובדים, פעילות רווחה ופיקוח ואכיפת הוראות ההסכמים הקיבוציים. על כן, ארגון העובדים נעזר בוועד עובדים מקומי, המשמש כזרוע של ארגון העובדים במקום העבודה, שבידיו הוא מפקיד את עיקר הפעילות הפנים ארגונית, במידה כזו או אחרת של עצמאות, אך הסמכות הבלעדית לייצוג העובדים אל מול המעסיק תיוותר על פי חוק בידי ארגון העובדים – הוא זה שמוסמך לחתום על ההסכם הקיבוצי מול המעסיק, לפקח ולאכוף את תנאי העסקתם וזכויותיהם של העובדים.
2. ייצג קולקטיבי של עובדים בבתי הדין לעבודה
לכל עובד ועובדת עומדת הזכות להגן על תנאי העסקתם וזכויותיהם, בין היתר, באמצעות פנייה לבית הדין לעבודה. באפשרות העובד לתבוע את מעסיקו בגין הלנת שכר, התעמרות, פגיעה בזכויות הסוציאליות, פיטורין ושורה ארוכה של מקרים שבהם הוא חש כי הופרו זכויותיו ונפגעו תנאי העסקתו. לצד זאת, במקום עבודה מאורגן שבו הזכויות ותנאי העסקה של כלל העובדים מעוגנים בהסכם קיבוצי מיוחד, תפקידו של ארגון העובדים להעניק הגנה וייצוג קולקטיבי לכלל העובדים או לקבוצה גדולה מהם, ולייצג את האינטרס שלהם כקבוצה ולא של עובד בודד בלבד.
ארגון העובדים רשאי להגיש לבתי הדין לעבודה תביעות קולקטיביות, בשם העובדים שאותם הוא מייצג, במקרים שבהם המעסיק מפר את זכויותיהם או אינו עומד בתנאי ההסכם הקיבוצי לו הוא מחויב. ייצוג מסוג זה באמצעות ארגון עובדים בעל משאבים ניכרים, ניסיון רב ומומחיות בתחום, עשוי להעניק לעובדים כוח משמעותי ועדיף על פני עובד בלתי מאורגן בודד שמתקשה לייצג את עצמו בהליכים משפטיים בשל העלויות הגבוהות הכרוכות בתביעה משפטית, הזמן הרב שההליך המשפטי נמשך והחשש הכבד מפני מעסיקו וההשלכות הצפויות של התביעה על עתידו התעסוקתי.
להמשך קריאה הורד את המאמר
העובדים עצמם אינם מוסמכים על פי חוק לייצג את עצמם באמצעות ועד פנימי נבחר מטעמם, אלא באמצעות ארגון עובדים יציג ומוכר בלבד. ניסיונות רבים שנעשו בשנים האחרונות מצד מעסיקים לנצל את חוסר הבהירות בחוק המעורפל והצר המתייחס לכך ולסכל התארגנויות ראשוניות באמצעות הקמת ועד פנימי, כשלו.
ארגון העובדים רשאי להגיש לבתי הדין לעבודה תביעות קולקטיביות, בשם העובדים שאותם הוא מייצג, במקרים שבהם המעסיק מפר את זכויותיהם או אינו עומד בתנאי ההסכם הקיבוצי לו הוא מחויב. ייצוג מסוג זה באמצעות ארגון עובדים בעל משאבים ניכרים, ניסיון רב ומומחיות בתחום, עשוי להעניק לעובדים כוח משמעותי.
העובדים אינם מורשים להכריז על סכסוך עבודה ולנקוט בצעדים ארגוניים באופן עצמאי, אלא באמצעות ארגון העובדים היציג, הישות היחידה המוסמכת לכך. הדבר נכון הן בשלב ההתארגנות הראשונית והן בהמשך פעילותו של ועד העובדים במקום העבודה.
ועד העובדים במקום העבודה אינו יכול לגבות דמי חבר, אלא ארגון העובדים בלבד. מלבד דמי החבר שמשלמים חברי הארגון, רשאי הארגון על פי חוק לנכות דמי טיפול ארגוני מהעובדים במקום העבודה שאינם משתייכים לארגון כחברים ולא חתמו על טופס הצטרפות לארגון. ניכויים אלה משמשים לכיסוי חלק מההוצאות של הארגון בתהליכי המשא ומתן ובטיפול בזכויות העובדים.